Важливий етап розвитку бібліотечної справи дореволюційної Миргородщини припадає на останню чверть Х

четвер, 15 жовтня 2020 р.

                            Миргородський краєзнавець


       Ганна Бабич - учитель, краєзнавець, людина, яка понад усе любить свій край і цей настрій передає всім оточуючим. Сьогодні, 15 жовтня 2020 року їй виповнюється 90 років. Народилася у селянській сім’ї в селі Полив’яне Миргородського району Полтавської області. Закінчила історико-філологічний факультет Харківського державного педагогічного інституту ім.. Г. С. Сковороди(1954).  З 1954 по 1959 – викладач історії Рокитнівської середньої школи. З 1959 по 1970 – заступник директора з позакласної і виховної роботи цієї ж школи. З 1970 по 1975 – науковий працівник Миргородського краєзнавчого музею. З 1975 по 1985 – директор Миргородського краєзнавчого музею. Шанувальникам історії рідного краю Ганна Василівна добре знайома як автор низки краєзнавчих праць: путівника «Миргородський краєзнавчий музей» (1976),»Миргородський завод мінеральних вод. Історичний нарис» (1987) «Історія Миргорода в назвах його вулиць» (2001), «Літературна Миргородщина» (2001), «Драматичні 30-ті», «Мистецька Миргородщина» (2005), «Миргородщина. Адміністративно-територіальний поділ» (2007), «Миргород. Історія міста в нарисах» (2009), «Миргород у творах митців художнього слова» (2012), «Топоніми Миргородщини. Дещо про географічні назви нашого краю» (2018).

          Лауреат літературно - мистецької премії ім. Антона Шевченка (2009). Нагороджена почесним знаком «За заслуги перед містом» (2012). У 2018 році удостоєна Почесною грамотою Полтавської обласної ради  «За багаторічну плідну працю в галузі краєзнавства».

          Незважаючи на свій поважний вік, місцева краєзнавиця має нові задумки для  наступної роботи. Вона говорить, що нема в людини місця дорожчого, ніж те, де вона народилась, землі, на якій зросла. Щоб по-справжньому любити рідний край, його слід добре знати, необхідно вивчати його історію, мову, культуру.  Саме  краєзнавча література рідного краю сприяє вихованню патріотизму, моральності та національної свідомості підростаючого покоління.

         У Попівській сільській бібліотеці оформлено викладку літератури «Ганна Бабич – авторка краєзнавчих праць» присвячену до 90-річчя з дня народження. За допомогою якої відвідувачі мають змогу познайомитись з  її біографією та краєзнавчими працями.

Шановна Ганна Василівна! Дякую Вам за невтомну й клопітку працю. Щиро вітаю з ювілеєм! Бажаю міцного здоров’я, натхнення та божої благодаті!

               Любов Демидко, завідувач Попівської сільської бібліотеки-філії.



Немає коментарів:

Дописати коментар