Важливий етап розвитку бібліотечної справи дореволюційної Миргородщини припадає на останню чверть Х

неділю, 10 травня 2020 р.

                    МАМА! НЕМАЄ МИЛІШОГО СЛОВА!

Квітує травень, одягнувши білі шати
І сонце з неба зігріва.
Святіше з слів це слово – МАТИ
Що промовлять всі уста!
Складаємо у серці вдячність і пошану,
Схиляєм голову з любов’ю до всіх Вас.
Як добре й радісно на світі мати маму,
Яка на світ цей привела всіх нас!
Спасибі за ласку, за щире тепло,
Недоспані ночі, турботу й добро.
Матерям здоров’я зичимо щиро,
Любові і радості, злагоди й миру.
За все, що ми маємо й будимо мати,
Вдячні ми тій, яку звемо – МАТИ!
      У травні, коли природа-мати виряджає свою доню-землю в пишному уборі весняних квітів у дорогу життя, праці й радості, до нас приходить найсвятіше свято – День Матері.
       Якби зібрали всі слова землі, і тоді б ми не змогли висловити найріднішій людині слова безмежної вдячності. Залишається лише в один голос  просити Всевишнього, щоб дав ненькам всієї Землі здоров’я  і зберіг їх на многії літа для дітей.
        Вперше організувала День Матері американка із Філадельфії Анна Джарвіч у 1910році. А в 1914 на клопотання її (вона рано втратила матір і запропонувала, щоб люди разом вшановували і матір-неньку, і матір-Землю, і Матір Божу) Конгрес США встановив нове державне свято. Після першої світової війни це свято почали відзначати у Швеції, Норвегії, Данії, Німеччині і Чехословаччині. Серед української громади День Матері вперше влаштував Союз українок Канади в 1928 році. А з 1990 року завдяки зусиллям громадських організацій, зокрема Союзу українок, свято Матері відзначається в Україні в другу неділю травня. В цьому році День Матері -10 травня. Не має нічого світлішого від слова «МАТИ». Найрідніша і наймиліша, вона з народження огортає нас ніжністю,  ласкою і теплом. Вона підставляє свої крила дітям – малим і вже дорослим, коли у них виникають життєві труднощі, зустрічає своєю посмішкою з далеких доріг, пригортаючи нас до люблячого серця. Їй, Берегині родинного вогнища, ми завдячуємо першими своїми кроками, якими матері виводять нас на круті стежини реального життя. Мамина лагідна рука завжди залишається в нашій долоні, її колискові пісні супроводжують людину до самої вічності. Мати на все життя залишається для нас живих, символом дому, рідної землі, символом України. Тож цінуймо кожну мить, коли з нами поруч ненька. Даруймо їй слова любові, бо ніщо так не зігріває душу матері, як добре, ласкаве слово сина чи доньки.  Користувачка Попівської сільської бібліотеки-філії Кириченко Анастасія вітає віршем свою маму зі святом. 
 А ще в архіві бібліотеки збереглися малюнки вітання до Дня Матері користувачів-дітей: Костенко Валерії 
                                                                Гришко Віталія
Мельніченко Вікторії


     Шановні і святі Матері! Зі святом Вас! Довголіття і любові Вам, міцного здоров’я, злагоди і миру на українській землі і в кожному серці.
                 Любов Демидко, завідувач Попівської сільської бібліотеки-філії.

Немає коментарів:

Дописати коментар