Важливий етап розвитку бібліотечної справи дореволюційної Миргородщини припадає на останню чверть Х

понеділок, 17 серпня 2020 р.


                               Свято  Маковія в бібліотеці
    Чотирнадцятого серпня відзначають свято Маковія, в церковному календарі цей день називається Днем мучеників Маккавеїв та Святом Винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього. Інші, народні, назви свята Маковія – Перший Спас, Медовий Спас, Мокрий Спас.  Свято Маковія має красиві багаторічні традиції. Це одне з найбільш шанованих свят в Україні.
      У цей світлий, прекрасний день у Попівській сільській бібліотеці відбулося третє засідання клубу за інтересом «Подруга»

та було проведено Свято Маковія . У цьому заході вдало поєдналися історія і сьогодення, давні традиції і звичаї, чудові пахощі маковійських квітів,  смачні «шулики», що нагадують нам про дитинство, про свято Маковія як наше велике родинне свято – свято наших матерів та бабусь.
     Завідуюча бібліотекою розповіла присутнім, що історія українського народу - це вічність, а його культура - це той великий скарб, національне надбання, що передається від покоління до покоління, пується, збагачується. Саме бібліотека є осередком збереження національної культури, народних традицій і звичаїв, історії свого села, виступає своєрідним організатором спілкування жителів села, осередком підтримки їхньої духовності.

 З її розповіді ще дізналися чому свято Маковія називають Спасом на воді, Мокрим Спасом, Медовим Спасом, які саме квіти у цей день вона рано-вранці зібрала для  «маковійчика». «Маковійчик» - це такий букет квітів,  і в ньому повинні  бути і чорнобривці, і жоржини, і айстри, і гвоздики, і барвінок,  а також різні трави (які в народі називають зіллям, зіллячком): васильки, м'ята, чебрець, любисток, петрові батоги, полин, деревій, та достиглі голівки маку. Кожна квітка в букеті має своє призначення. Так, м’ята мала оберігати сім’ю від усякої напасті й додавати здоров’я, чорнобривці — приносити в родину злагоду та щирість, сонях уособлював небесне світило.  «Маковійчик» обов’язково освячували в церкві,  а тоді клали за образи та зберігали. Весною мак розсівали по городу, а засушені квіти на Благовіщення вплітали дівчатам у волосся — «щоб не випадало».

      Більше відомостей про це велике  церковне, народне, свято присутні дізналися з відеофільму «Перший Спас» та з цікавої розповіді Галини Подоляки  «Як відзначалося свято Маковія в давнину».  Поспілкувавшись подруги   та скуштувавши «шуликів», які приготувала для них завідуюча бібліотекою, веселі, радісні  розійшлись по домівках.  

Любов Демидко, завідувач Попівською сільською бібліотекою.

Немає коментарів:

Дописати коментар